brownie z cukinii

Proste brownie z cukinii

Przyznam, że dobre brownie z tych warzyw wyszło. Dokładnie, to brownie z cukinii i marchewki, w sam raz, jeśli masz już dość leczo, czy tart. Idealne na nadchodzący weekend, podobno temperatura ma spaść i to dość mocno, a to ciasto jest świetne zarówno na gorąco, jak i na zimno.
brownie z cukiniiSkładniki na brownie z cukinii:
600 g startej na grubych oczkach cukinii, może być wymieszana np. z marchewką,
200 ml oleju (użyłam kokosowego),
200 g mąki (użyłam pszennej),
2 banany,
1 tabliczka czekolady (używam Jedynej Wedla),
4 łyżki kakao,
jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta, to możesz dodać ok. 50g czegoś słodkiego (cukru, miodu).
Wykonanie:
Cukinię mieszam z resztą składników zaraz po starciu, żeby nie puściła wody.
Do miski wrzuciłam banany pokrojone w plasterki, a czekoladę połamaną na kostki.
Wszystko dobrze wymieszałam i przełożyłam do foremki silikonowej wyłożonej papierem do pieczenia (średnica 20 cm).
Piekłam w 180 stopniach do suchego patyczka, między 40 a 60 minut. Piekłam na środkowym poziomie, w piekarniku z termoobiegiem.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasto jest miękkie, czekolada płynna, a wszystko bardzo gorące. Można się solidnie poparzyć, ale ciężko jest się oprzeć pokusie.

brownie z cukinii

W miarę stygnięcia ciasto tężeje i można je pokroić na wąskie zwarte kawałki. Tak wyglądało następnego dnia, po nocy w lodówce. Niestety, nie było czemu robić zdjęć, bo został tylko mały kawałek.

brownie z cukinii

 

No Comments

Leave a Comment